Издавачка фондација Српске Православне Цркве
Архиепископије београдско-карловачке

Црква и уметност

Црква и уметност

Шифра производа:64022

Аутор:Посебна издања патријарха Павла

Издавач:Издавачка фондација СПЦ

Година:2010

Формат и корице:Формат А5, 183 стране, тврди повез

ISBN:978-86-84799-46-5


650,00 РСД

ОПИС

Желећи да покаже сву ширину и слојевитост интересовања и поља стварања блаженоупокојеног патријарха Павла Издавачка фондација Архиепископије београдско-карловачке објавила је књигу Црква и уметност у оквиру његових Посебних издања. Ова књига показује да патријарх Павле није био само богослов, литург и духовник првог реда, него да је своју мирну, дубоку и промишљену реч умео да каже и на широком пољу културе и уметности.

У првом делу књиге обрађују се проблеми црквене архитектуре, хришћанске иконографије, фрескописа и богослужбених предмета. Читајући књигу сазнаћемо какви су акростихови у канонима београдског Србљака, ко је писац грчке службе Јовану Владимиру као и порекло и садржај рукописне службе Јанићију Девичком. Природа патријартхових истраживања посебно долази до изражаја у поглављима посвећеним разјашњавању криптографа и бројева испод зачала црквенословенских Јеванђеља као и у теолошко-етимолошком истраживању порекла основних црквених појмова нашег језика.

Текстови културолошке тематике патријарха Павла аутентични су образац хришћанске, богословске интерпретације уметничких феномена, један од темељних каменова у здању теологије српске културе.

Насловна О нама Издаваштво Штампарија Библиотека Црквено појање Е-књижара Контакт